Τα σχολεία μόλις ξεκίνησαν και οι μικροί μαθητές είναι πλέον στις τάξεις! Για κάποια παιδάκια μπορεί να είναι η πρώτη φορά στο σχολείο (νηπιαγωγείο), ενώ για άλλα η φετινή χρονιά να αποτελεί μια μετάβαση, από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό κλπ..
Όπως και να έχει οι πρώτες ημέρες προσαρμογής στο σχολείο μπορεί να είναι δύσκολες και στρεσογόνες για τα παιδιά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό! Έτσι, ο χρόνος προσαρμογής κάθε παιδιού στο σχολείο είναι ,επίσης, διαφορετικός: από λίγες ώρες μέχρι λίγες εβδομάδες! Συγκεντρώσαμε απλές συμβουλές προσαρμογής στη νέα του καθημερινότητα:
1. Συζητείστε με τα παιδιά σας.
Συζητείστε με τα παιδιά για τις πρώτες ημέρες στο σχολείο, απαντήστε στα ερωτήματα και στους φόβους τους, προτείνετε λύσεις! Μη διστάσετε να μοιραστείτε μαζί τους τις δικιές σας εμπειρίες από τις πρώτες ημέρες στο σχολείο για να τα καθησυχάσετε! Δείξτε και εσείς ενθουσιασμό και χαρά για το σχολείο!
2. Διατηρείστε ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα.
Το πρωινό ξύπνημα, οι ώρες μελέτης, ξεκούρασης και παιχνιδιού και οπωσδήποτε ο ύπνος καλό θα ήταν να τηρούνται με αρκετή συνέπεια! Επίσης, οι πρωϊνές διαδικασίες πριν πάει το παιδί στο σχολείο θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες κάθε ημέρα! Η επανάληψη βοηθά κάποιες διαδικασίες να γίνουν συνήθεια και να αυτοματοποιηθούν. Αυτό διευκολύνει και το παιδί και εσάς!
3. Ελέγξτε το άγχος σας.
Πολύ συχνά το άγχος των γονιών μεταφέρεται στα παιδιά! Καλό θα ήταν λοιπόν να προσπαθήσετε να ελέγξετε το δικό σας άγχος και να αποχαιρετάτε κάθε ημέρα το παιδί σας με χαρά και αυτοπεποίθηση! Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει η συχνή επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς έτσι ώστε να αναπτυχθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη!
4. Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει αυτονομία!
Όσο και αν είναι πιο βολικό, δεν είναι καλό να βοηθάμε το παιδί φτιάχνοντάς του την τσάντα, παίρνοντας καθημερινά τηλέφωνα για να μας πουν τα μαθήματα ή λύνοντάς του τις ασκήσεις! Δείξτε στο παιδί σας πώς να βολεύει και να οργανώνει τα πράγματά του! Αφήστε το πρώτα να προσπαθήσει να κάνει μόνο του τα μαθήματά του και βοηθήστε το στη συνέχεια. Έτσι, θα αποκτήσει σταδιακά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θα γίνει πιο αυτόνομο.