Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) το MOLE σου προτείνει 5 τρόπους για να σώσεις τον πλανήτη!!

1) ΝΙΚΗΣΕ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ!

Είναι το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (http://worldenvironmentday.global/)  «Beat the Plastic Pollution. If you can’t reuse it, refuse it»),  που σημαίνει «Νικήστε τη μόλυνση από τα πλαστικά, αν δεν μπορείτε να το ξαναχρησιμοποιήσετε, πείτε όχι σε αυτό». Το concept της καμπάνιας είναι απλό, λέμε όχι σε πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης, η ότι είναι πλαστικό και δεν μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί από εμάς! Π.χ. καλαμάκια,  πλαστικά ποτηράκια-πιάτα-μαχαιροπήρουνα, σακούλες και συσκευασίες.  Αντί για αυτά μπορείτε να χρησιμοποιείτε αντίστοιχα επαναχρησιμοποιούμενα, όπως π.χ. γυάλινη κούπα του καφέ, ή μεταλλικά μαχαιροπήρουνα, ή σακούλες πολλαπλών χρήσεων!

2) ΠΑΡΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ!

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, παρ’ όλες τις πολιτικές δεσμεύσεις συνεχίζουν και αυξάνονται. Αυτό δεν είναι καλό ούτε για το περιβάλλον, αλλά κυρίως ούτε για εμάς. Οι τοξικές ουσίες της καύσης υδρογονανθράκων είναι τόσο επιβλαβείς που υπολογίζεται ότι ευθύνονται για 7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, είτε από καρδιαγγειακά, είτε αναπνευστικά προβλήματα, είτε από καρκίνο που σχετίζεται με την εισπνοή τους (π.χ. καρκίνος του πνεύμονα). Αντίθετα όσο λιγότερο χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο τόσο το καλύτερο για πολλούς τομείς! Καταρχάς γυμναζόμαστε, κινούμαστε γρηγορότερα στην πόλη και εξοικονομούμε χρήματα από τα καύσιμα που δεν καταναλώνουμε! Όσων αφορά την επικινδυνότητα των δρόμων υπάρχουν ποδηλατόδρομοι σε αρκετές πόλεις και σε όσες πόλεις δεν διαθέτουν, πάντα υπάρχουν δρόμοι με λιγότερη κυκλοφορία που μπορούμε να τους ποδηλατήσουμε με ασφάλεια!

3) ΦΥΤΕΨΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ!

Οι δενδροφυτεύσεις είναι πλέον της μόδας! Σε πολλούς δήμους της χώρας διοργανώνονται δενδροφυτεύσεις από τους ίδιους τους δήμους ή από τις τοπικές επιχειρήσεις! Αν το οργανώνετε και μόνοι σας ακόμα καλύτερα για εσάς! Η δενδροφύτευση είναι μια πολύ ευεργετική συνήθεια καθώς εκτός από το καλό που κάνουμε στο περιβάλλον και στον αέρα που αναπνέουμε, μας συνδέει με τη φύση και μας κάνει καλό στη διάθεση και στη διαχείριση του άγχους! Τέλος είναι μια καλή ευκαιρία να βρεθούμε κοντά με την οικογένεια η και με τους φίλους και να περάσουμε δημιουργικά το χρόνο μας!

4) ΦΑΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ!

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι η πρώτη που μας το λέει αυτό καθώς έχει μια με δύο μέρες τις εβδομάδας μόνο κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Εκτός του ότι το κόκκινο κρέας είναι αρκετά επιβαρυντικό για την υγεία μας σε καθημερινή βάση, έχει και μεγάλο κόστος σε ενέργεια και κατανάλωση νερού για να φτάσει η μπριζόλα μας στο πιάτο! Η σύγχρονη κτηνοτροφία απαιτεί όλο και περισσότερη ενέργεια σε καύσιμα και υδρογονάνθρακες για την ανάπτυξη των βοοειδών και τη μεταφορά τους κρέατός τους που είναι πλέον ο Νο1 επιβαρυντικός τομέας στη βιομηχανία φαγητού! Μην ξεχνάμε και ότι αυτό το κόστος δεν επιβαρύνει μόνο τους κτηνοτρόφους αλλά και το πορτοφόλι μας κάνοντας το κόκκινο κρέας πιο ακριβό από άλλες διατροφικές επιλογές. Δεν σημαίνει όμως ότι είναι και πιο καλό για εμάς. Ας το έχουμε υπ όψιν την επόμενη φορά που θα πάμε στο κρεοπωλείο!

5) ΨΩΝΙΣΕ ΜΕ ΛΙΣΤΑ!

Η αγαπημένη συνήθεια των γιαγιάδων  τείνει να γίνει  μόδα πλέον για πολλούς από εμάς! Το να ψωνίζεις με λίστα μόνο έξυπνο και φρόνιμο μπορεί να χαρακτηριστεί! Οι έρευνες δείχνουν ότι η υπερκατανάλωση είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη ρύπανση! Επομένως η λίστα είναι ένα χτύπημα στην αιτία του προβλήματος. Όταν ψωνίζουμε μόνο αυτά που χρειαζόμαστε δεν προστατεύουμε έμμεσα μόνο το περιβάλλον αλλά άμεσα την οικονομία μας και  την υγεία μας αφού η υπερκατανάλωση πολλές φορές οδηγεί στην παχυσαρκία με τα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε.

 Έτσι, λέμε ΝΑΙ στη νέα μόδα που κυριολεκτικά μας ανεβάζει την ποιότητα της ζωής μας! Οι πέντε τρόποι για να σώσεις τον πλανήτη, είναι τελικά 5 τρόποι για περισσότερο wellbeing στις ζωές μας που όλοι έχουμε ανάγκη! Και το καλύτερο… είναι δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν αφού στο σύνολό τους μας μειώνουν το κόστος ζωής! Πολλαπλό καλό λοιπόν ! Προστασία του περιβάλλοντος και ενσυνείδητη καθημερινότητα κυρίως για τη δικιά μας προστασία! Να είστε καλά και πάντα με χαμόγελο!

Αφήστε μια απάντηση