Χριστούγεννα σημαίνει χαρά, δώρα, επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους, έξοδοι, χορός, φαγητό! Σε πολλούς ανθρώπους ,όμως, η περίοδος των εορτών τους προκαλεί συναισθήματα θλίψης και άγχους που προσομοιάζουν με αυτά της κατάθλιψης! Γιατί συμβαίνει άραγε αυτό και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

Σύμφωνα με ψυχολόγους, η μελαγχολία των εορτών οφείλεται στο γεγονός πως σαν κοινωνία έχουμε δημιουργήσει προσδοκίες. Προσδοκίες για πολλά δώρα, ατελείωτα πάρτυ, διακοπές σε βουνά για σκι. Στην πραγματικότητα ,όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν περνούν όλο το Δεκέμβριο ξεφαντώνοντας σε κάποιο chalet. Η αντίθεση της πραγματικής ζωής με αυτή που προβάλλεται στα ΜΜΕ, οδηγεί πολλούς ανθρώπους να έχουν πεσμένη διάθεση και να κάνουν αρνητικές σκέψεις.

Κάντε ένα digital detox!

Μέσω των social media μπαίνουμε σε συνεχή σύγκριση με άτομα που δε γνωρίζουμε, τα οποία μπορεί να ζουν στην άλλη άκρη του πλανήτη! Αυτές τις ημέρες αποφύγετε να περνάτε χρόνο χαζεύοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η σύγκριση της ζωής σας με τη ζωή άλλων ανθρώπων δεν έχει κανένα νόημα.

Επικεντρωθείτε στα αγαπημένα σας πρόσωπα!

Η περίοδος των εορτών δεν είναι μόνο δώρα και φαγητό! Πάνω από όλα είναι μια ευκαιρία να περάσουμε χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. 

Δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο!

Η περίοδος των εορτών συνήθως έχει κρύο και μειωμένη ηλιοφάνεια. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ,λοιπόν, πως αυτή η μελαγχολία οφείλεται στον καιρό και την ονομάζουν “εποχιακή συναισθηματική διαταραχή”. Για να την αντιμετωπίσετε φροντίστε να εκτίθεστε καθημερινά στον ήλιο για λίγα λεπτά και αν γίνεται να κάνετε δραστηριότητες όπως περπάτημα ή τρέξιμο σε εξωτερικό χώρο.

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας!

Τα ατελείωτο μαγείρεμα, το τρέξιμο στα μαγαζιά, οι δραστηριότητες με τα παιδιά μπορεί να σας εξουθενώσουν αυτές τις ημέρες. Μην ξεχνάτε πως αυτή την περίοδο πρέπει να αφιερώσετε χρόνο και στον εαυτό σας. Δε χρειάζεται να μαγειρεύετε καθημερινά 5 διαφορετικά φαγητά. Κοιμηθείτε περισσότερο αν το έχετε ανάγκη, διαβάστε το αγαπημένο σας βιβλίο, αφιερώστε ένα βράδυ για να κάνετε σπα στο σπίτι και περιποίηση του εαυτού σας.

Αφήστε μια απάντηση