Η ενδομητρίωση επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες κυρίως κατά την αναπαραγωγική τους ηλικία! Aν και πρόκειται για μια πολύ συχνή πάθηση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία της γυναίκας, ακόμη και σήμερα οι περισσότερες γυναίκες δε λαμβάνουν την απαραίτητη ενημέρωση έτσι ώστε να μάθουν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα και να την αντιμετωπίσουν εγκαίρως.

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση παρουσιάζεται όταν κύτταρα από το ενδομήτριο (ο ιστός που φυσιολογικά επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας και αποκολλάται κάθε μήνα μαζί με το αίμα της εμμήνου ρύσης ) αναπτύσσονται σε άλλα σημεία μέσα στο σώμα, συνήθως γύρω από τη μήτρα, τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες ή στο περιτόναιο.  Στα σημεία όπου εγκλωβίζεται το ενδομήτριο δημιουργούνται κύστεις με αίμα, που επίσης αιμορραγούν κατά την έμμηνο ρύση αλλά δεν έχουν τον τρόπο να φύγουν από το σώμα. Έτσι, προκαλούν φλεγμονή και δημιουργούν ουλώδη ιστό (συμφύσεις), που συνδέει τα ζωτικά όργανα μεταξύ τους. 

Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως η ενδομητρίωση δεν είναι κάποιου είδους λοίμωξη ούτε κάποιας μορφής κακοήθεια!

Ποιά είναι τα συμπτώματα;​

Το πιο συχνό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης είναι ο πόνος! Οι γυναίκες με ενδομητρίωση μπορεί να βιώνουν όμως πόνο διαφορετικής έντασης ή συχνότητας. Συχνές ενδείξεις είναι οι επώδυνοι πόνοι περιόδου, ο χρόνιος πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης και στη λεκάνη και ,τέλος, ο πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν αιμορραγία ή κηλίδες αίματος μεταξύ των διαστημάτων της έμμηνου ρύσεως, υπογονιμότητα και στομαχικές διαταραχές.

Σε ποιές γυναίκες μπορεί να εμφανιστεί;​​

 Έχει παρατηρηθεί ότι εκδηλώνεται συχνότερα στις ηλικίες μεταξύ 25-40 ετών, δηλαδή αρκετά χρόνια μετά την έναρξη της εμμηνορρυσίας. Η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνισή της. Είναι πιο πιθανό να έχετε ενδομητρίωση εάν:

– Δεν έχετε αποκτήσει έως τώρα παιδιά

– Έχετε έμμηνο ρύση που διαρκεί περισσότερο από 7 ημέρες

– Έχετε μικρούς κύκλους περιόδου (27 ημέρες ή λιγότερες)

– Έχετε έντονο πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Τι κινδύνους κρύβει;​​​

Το σοβαρότερο πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει η ενδομητρίωση είναι η υπογονιμότητα. Μάλιστα, εκτιμάται ότι το 40% των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με ενδομητρίωση έχουν προβλήματα υπογονιμότητας. . Μια γυναίκα με ήπια ενδομητρίωση έχει πιθανότητα 2-4.5% το μήνα να συλλάβει φυσιολογικά (σε γόνιμα ζευγάρια το ποσοστό αυτό είναι 15-20%). Όμως αν μια γυναίκα έχει ενδομητρίωση, δεν είναι απαραίτητο ότι θα αντιμετωπίσει και υπογονιμότητα. 

Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, γι’αυτό και κάθε γυναίκα θα πρέπει να συμβουλεύεται τακτικά το γυναικολόγο της και μαζί να βρίσκουν την κατάλληλη θεραπεία σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου προβλήματος.

Το ΜΟLE στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την ενδομητρίωση συμμετέχει στον αγώνα δρόμου ENDOMARCH, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου στον Πειραιά. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο αντίστοιχο post μας : https://molepharmacy.com/endomarch/

Αφήστε μια απάντηση