Πόσο ασφαλή είναι τα ρούχα που φοράμε εμείς και τα παιδιά μας; Τα ρούχα συνοδεύουν κάθε στιγμή της ημέρας μας κι έτσι θα πρέπει να κάνουμε πολύ προσεκτικές επιλογές. Ειδικά ,όμως, το δέρμα ενός βρέφους, ή ενός παιδιού είναι μακράν πιο ευαίσθητο από αυτό ενός ενήλικα και ταυτόχρονα το ανοσοποιητικό και αναπνευστικό τους σύστημα βρίσκεται υπό ανάπτυξη. Έτσι, πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα ρούχα που φοράνε.

Τα περισσότερα ρούχα σήμερα είναι προϊόντα της πετρελαιοβιομηχανίας, παρά της παραδοσιακής κλωστουφαντουργίας.  Το βαμβάκι είναι η υφαντική ύλη που χρησιμοποιείται περισσότερο από όλες τις άλλες. Η συμβατική καλλιέργεια βαμβακιού απαιτεί τη μεγαλύτερη χρήση ζιζανιοκτόνων παγκοσμίως, τα περισσότερα από τα οποία έχουν μάλιστα κριθεί καρκινογόνα! Για να κατασκευαστεί ένα T – shirt απαιτείται σχεδόν μισό κιλό βαμβακιού. Όμως για να φτάσει στην τελική του μορφή θα χρειαστεί να περάσει από συγκεκριμένη επεξεργασία και θα προστεθούν επιπλέον επικίνδυνα υλικά, όπως βαρέα μέταλλα, αμμωνία, επιβραδυντικά υγρά , phthalates, αντιμόνιο, φορμαλδεϋδη και πολλά άλλα!

Τα παιδιά παίζουν συνέχεια και παίζοντας ιδρώνουν. Tότε, ανοίγουν οι πόροι του δέρματος και ψάχνουν να αναπνεύσουν. Αυτό που τελικά αναπνέουν είναι το ρούχο που φοράει το παιδί κατάσαρκα. Επομένως, όσο πιο πολλά συνθετικά ρούχα φοράτε στο παιδί σας κατάσαρκα, τόσο μεγαλύτερος εμφανίζεται ο κίνδυνος απορρόφησης τοξικών ουσιών από το δέρμα του και τόσο μεγαλύτερα προβλήματα υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει στο μέλλον!

Τι μπορούμε να κάνουμε;

  • Να αποφεύγουμε ρούχα με πολυεστέρα και νάυλον.
  • Να προτιμούμε ρούχα που έχουν την ένδειξη Fair Trade, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον.
  • Να αποφεύγουμε ρουχισμό και υφάσματα, που δεν τσαλακώνονται, δεν μπαίνουν στο πλύσιμο, που χαρακτηρίζονται αντιβακτηριακά, που είναι συγκρατούν φορτίο στατικού ηλεκτρισμού, που είναι ανθεκτικά στους λεκέδες και στις μυρωδιές και τέλος και πιο σημαντικό..
  • να αγοράζουμε ρούχα που έχουν την ένδειξη organic cotton!

Το οργανικό βαμβάκι καλλιεργείται:

  • Χωρίς χημικά λιπάσματα
  • Χωρίς εντομοκτόνα και άλλα τοξικά φάρμακα
  • Χωρίς τη χρήση γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων
  • Με μικρότερη κατανάλωση νερού
  • Με ανακύκλωση όλων των χρησιμοποιημένων υλών
  • Με οργανικές βαφές

Η παραγωγή του οργανικού βαμβακιού ελέγχεται και πιστοποιείται από διεθνείς οργανισμούς σε κάθε στάδιο, το ίδιο και τα ρούχα που παράγονται από οργανικό βαμβάκι . Οι εταιρείες που παράγουν και εμπορεύονται ρούχα από οργανικό βαμβάκι, ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες και πρακτικές, εξασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα στο τελικό προϊόν. Επίσης, οργανικό βαμβάκι είναι το βαμβάκι που καλλιεργείται με βάση κανόνες και υλικά που έχουν τις μικρότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον! Οι οργανικές παραγωγικές μέθοδοι ανατροφοδοτούν και διατηρούν την γονιμότητα του εδάφους, και δημιουργούν μια βιολογικά διαφορετική γεωργία.

Στο MOLE μπορείτε να βρείτε παιδικά ρούχα της ελληνικής εταιρείας ΚΕΕΝ Οrganic, κατασκευασμένα από 100% οργανικό, πιστοποιημένο βαμβάκι! Είναι απόλυτα ασφαλή για την ευαίσθητη επιδερμίδα του παιδιού σας καθώς δεν περιέχουν καρκινογόνες βαφές και είναι υποαλλεργικά! Η εταιρεία ξεκίνησε το 2015 από την ανάγκη τριών  γυναικών να δημιουργήσουν ασφαλή ρούχα για τα παιδιά τους!

Αγοράζοντας προϊόντα από 100% οργανικό βαμβάκι στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα σε όλους τους κατασκευαστές, ότι απαιτούμε περισσότερα από εκείνους! Χρειάζεται να απαιτήσουμε καταναλωτικά προϊόντα που δεν είναι γεμάτα χημικά, αλλά σέβονται απόλυτα την υγεία μας και το περιβάλλον στο οποίο εμείς και τα παιδιά μας ζούμε!

Αφήστε μια απάντηση