Τα οφέλη του καρπουζιού!

Το καρπούζι είναι αδιαμφισβήτητα το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο! Συντροφεύει τα καλοκαίρια όλων  μας από την παιδική μας ηλικία! Πόσα γνωρίζουμε ,όμως, για αυτό το πεντανόστιμο φρούτο;

Μικρές λεπτομέρειες για το καρπούζι!

  • Aποτελείται από 90% νερό τουλάχιστον!
  • Προέρχεται από τη νότια Αφρική!
  • Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καρπουζιού παγκοσμίως!

Τα οφέλη του καρπουζιού!

Η γενική άποψη που επικρατεί είναι πως το καρπούζι είναι μόνο νερό και ζάχαρη! Η αλήθεια είναι ,όμως, πως είναι ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα! Περιέχει σε υψηλά ποσοστά βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά αποδίδοντας παράλληλα λίγες μόνο θερμίδες! Πιο συγκεκριμένα, το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στα παρακάτω:

Ενυδάτωση

Το καρπούζι είναι το ιδανικό φρούτο για τις καλοκαιρινές ζεστές ημέρες κατά τις οποίες η απώλεια υγρών από το σώμα μας λόγω του ιδρώτα είναι πολύ μεγαλύτερη! Πρόκειται για ένα φυσικό ηλεκτρολύτη ιδανικό ιδιαίτερα για άτομα που αθλούνται καθώς μπορεί να μειώσει και το μεταπροπονητικό μυϊκό πόνο!

Καρδιαγγειακό σύστημα

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Hypertension, το καρπούζι βοηθάει στη βελτίωση της υγείας του κυκλοφορικού συστήματος σε ασθενείς με υπέρταση. Επίσης, χάρη στα υψηλά ποσοστά λυκοπενίου που περιέχει προστατεύει και την καρδιά μας!

Φλεγμονή και οξειδωτικό στρες

Χάρη στη χολίνη που περιέχει, το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής.  Επίσης,  το λυκοπένιο και τη βιταμίνη C μπορούν να μειώσουν τις βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες! Μάλιστα, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λυκοπένιο έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου.

Πεπτικό σύστημα

Το καρπούζι περιέχει φυτικές ίνες και μεγάλη ποσότητα νερού. Αυτός ο συνδυασμός είναι ιδανικός για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Δέρμα και μαλλιά

Τι καλύτερο για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών μας από ένα φρούτο γεμάτο βιταμίνη Α και C; H βιταμίνη C βοηθά στην παραγωγή και διατήρηση του κολλαγόνου ενώ η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την ανανέωση και την επιδιόρθωση των κυττάρων του δέρματος!

Αφήστε μια απάντηση