Το παγωτό αποτελεί το απόλυτο καλοκαιρινό snack! Η αλήθεια είναι πως όταν χρειαζόμαστε κάτι δροσερό δεν υπάρχει πιο νόστιμη επιλογή! Πόσο υγιεινό είναι ,όμως, το παγωτό; Μπορούμε να το απολαμβάνουμε καθημερινά; Και τι θρεπτικά συστατικά μας προσφέρει; 

Τα κακά νέα..!

Το παγωτό είναι ένα παγωμένο γλύκισμα το οποίο έχει σαν βάση το γάλα ή την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη. Οι θερμίδες που παίρνουμε από την κατανάλωσή τους διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τα έξτρα συστατικά που περιέχει (πχ κομμάτια σοκολάτας, μπισκότα, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς κλπ). Πάντως, μισή κούπα απλό παγωτό βανίλια αποδίδει περίπου 137 θερμίδες! Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα σνακ που αποδίδει πολλές θερμίδες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι κενές (χωρίς θρεπτική αξία), για αυτό και θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο!

Εκτός ,όμως, από τις θερμίδες που αποδίδει το παγωτό είναι πλούσιο σε απλούς υδατάνθρακες, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά! Αυτό σημαίνει πως ακόμη και αν δε σας προβληματίζει το βάρος σας, η κατανάλωση παγωτού δε θα πρέπει να είναι συχνή!

Τα καλά νέα..!

Το παγωτό μπορεί να αποτελέσει χρήσιμη βοήθεια σε παιδιά και ενήλικες που προσπαθούν να πάρουν βάρος. Επίσης, είναι πλούσιο σε 2 πολύ χρήσιμα στοιχεία! Το ασβέστιο και το φώσφορο! Και τα δύο μας βοηθούν να χτίσουμε γερά κόκαλα και δόντια. Μάλιστα, μισή κούπα παγωτό μας προσφέρει το 10% των ημερήσιων αναγκών μας σε φώσφορο και ασβέστιο.

Τι παγωτό να επιλέξω..;

Στον κόσμο του παγωτού μερικές επιλογές είναι πολύ πιο υγιεινές από κάποιες άλλες! Αν θέλετε να απολαύσετε το αγαπημένο σας γλυκό, κάνοντας παράλληλα την πιο υγιεινή επιλογή, ακολουθήστε τους παρακάτω κανόνες.

  • Όσο πιο απλό τόσο το καλύτερο! Επιλέξτε απλές γεύσεις όπως βανίλια και σοκολάτα! Αποφύγετε περίπλοκα παγωτά. Σε αυτές τις περιπτώσεις περισσότερο μπισκότο και σιρόπι τρώτε τελικά παρά κανονικό παγωτό.
  • Προτιμήστε τα sorbet! Τα sorbet είναι μια πολύ καλή επιλογή αν θέλετε να αποφύγετε την κατανάλωση γάλατος/κρέμας. Είναι πολύ χαμηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά και αρκετές φορές και σε ζάχαρη. Είναι κατάλληλα και για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
  • Πείτε όχι στα συσκευασμένα. Προτιμήστε το παγωτό που θα καταναλώσετε να είναι από κάποιο ζαχαροπλαστείο που εμπιστεύεστε. Μάλιστα, πολλοί ζαχαροπλάστες χρησιμοποιούν κανονικό πολτό φρούτων για να παρασκευάσουν τα sorbet αντί για έτοιμα σιρόπια και γεύσεις. Αξίζει ,λοιπόν, να κάνετε την έρευνά σας!

Αφήστε μια απάντηση