Τα οφέλη των προβιοτικών για την υγεία.

Όταν ακούμε τη λέξη «βακτήρια», συνήθως σκεφτόμαστε μικροοργανισμούς που μπορεί να μας προκαλέσουν κάποια ασθένεια!  Το ξέρατε ,όμως, ότι κάποια βακτήρια μας κρατούν υγιείς; Αυτά τα βακτήρια είναι τα προβιοτικά! Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν τα οφέλη των προβιοτικών για ολόκληρο το σώμα!  Ας γνωρίσουμε ,λοιπόν, λίγο καλύτερα αυτά τα ξεχωριστά βακτήρια:

Τι είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες που ζουν φυσιολογικά στο γαστρεντερικό μας σύστημα! Βοηθούν το σώμα μας να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά και να καταπολεμήσει λοιμώξεις. Υπάρχουν στον οργανισμό μας από τη στιγμή της γέννησής μας! Μάλιστα, ο αριθμός των ωφέλιμων βακτηρίων που περιέχει το γαστρεντερικό μας σύστημα ισούται με τον αριθμό των κυττάρων σε όλο μας το σώμα!!

Mε ποιούς τρόπους μας οφελούν;

Tα οφέλη των προβιοτικών ξεκινούν από το γαστρεντερικό μας σύστημα, δε σταματούν όμως εκεί!

 1. Βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην προστασία από φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως η ελκώδης κολίτιδα.
 2. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη δράση για ολόκληρο το σώμα!
 3. Μας χαρίζουν ένα όμορφο και υγιές δέρμα! Βοηθούν στη θεραπεία κάποιων τύπων ακμής και πολλών άλλων δερματικών ασθενειών!
 4. Είναι απαραίτητα κατά τη θεραπεία με αντιβιοτικά, καθώς μας προστατεύουν από τυχόν μυκητιάσεις που μπορεί να προκαλέσει η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων.
 5. Βοηθούν ακόμη και στη ψυχολογία μας! Έχει βρεθεί πως τα προβιοτικά μας κάνουν πιο χαρούμενους και μειώνουν τα σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή μας!

Η παραπάνω λίστα περιέχει μόνο κάποια από τα βασικά πλεονεκτήματα των προβιοτικών για το ανθρώπινο σώμα! Στην πραγματικότητα, για να αναλύσουμε τα οφέλη τους δε θα μας έφτανε ούτε ένα βιβλίο!

Οι εχθροί των προβιοτικών..

Στο παρελθόν η διατροφή μας περιείχε αρκετά προβιοτικά για να παραμένουμε υγιείς! Σήμερα ,όμως, εξαιτίας των νεότερων γεωργικών πρακτικών (χρήση φυτοφαρμάκων και χλωρίνης, αποθήκευση των φρέσκων λαχανικών και φρούτων σε βαθιά κατάψυξη) οι τροφές που καταναλώνουμε περιέχουν ελάχιστα έως καθόλου προβιοτικά! Σα να μην έφτανε αυτό, έχουμε εντάξει στην καθημερινότητά μας μια σειρά από τροφές και συνήθειες που σκοτώνουν τα ωφέλιμα βακτήρια! Αυτά είναι:

 • H ζάχαρη
 • Το αλκοόλ (με εξαίρεση το κόκκινο κρασί)
 • Το κάπνισμα
 • Η έλλειψη ύπνου
 • Το στρες
 • Η έλλειψη άσκησης
 • Η υπερκατανάλωση γλουτένης
 • Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών και η χρήση ορισμένων φαρμάκων

Τι μπορούμε να κάνουμε!

Η κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε προβιοτικά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη συνολική μας υγεία! Κάποιες από τις τροφές που περιέχουν προβιοτικά είναι: το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο, το κατσικίσιο γάλα και το κομπούχα.

Για να ενισχύσουμε την εντερική μας χλωρίδα μπορούμε επίσης, να επιλέξουμε ένα ποιοτικό συμπλήρωμα προβιοτικών από το φαρμακείο ανάλογα με τις ατομικές μας ανάγκες! Κάθε άνθρωπος ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τις παθήσεις και τυχόν φάρμακα που καταναλώνει καλό θα ήταν να χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση τα ιδανικά προβιοτικά για τον ίδιο.

Τέλος, μπορούμε να ενισχύσουμε τα ήδη υπάρχοντα ωφέλιμα βακτήρια που κατοικούν στο γαστρεντερικό μας. Τροφές που βοηθούν σε αυτό είναι όσες περιέχουν υψηλής ποιότητας φυτικές ίνες. Κάποιες από αυτές είναι ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia και φυσικά τα φρούτα και λαχανικά!

Αφήστε μια απάντηση